Jaarcongres

Onderwerpen en sprekers

 

Palliatieve zorg

drs. Sander de Hosson, longarts 
Wilhelmina Ziekenhuis Assen

 


In deze presentatie zal Sander de Hosson vertellen over 15 jaar palliatieve zorg en welke veranderingen hij in het veld en elders heeft waargenomen. Een presentatie over compassie, advance care planning, ontwikkeling van de richtlijnen palliatieve sedatie en steeds meer aandacht voor palliatieve zorg in scholing en nascholing.

Leerdoelen:
- De deelnemer is op de hoogte van de meest recente richtlijn rondom palliatieve zorg.
- De deelnemer is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom palliatieve zorg.
- De deelnemer raakt geïnspireerd om meer oog te hebben voor palliatieve zorg in de dagelijkse praktijk.

 

Adem- en Stemtraining bij longziekten

Gertie Savelkoul – van Oijen, stemlogopedist, ademtherapeut
Stematelier Bennekom
Er is nog veel onbekend over wat de (stem)logopedist kan betekenen voor mensen met een longaandoening, inclusief long Covid patiënten. De toegevoegde waarde van adem- en stremtraining door een (gespecialiseerde) logopedist is, behalve het trainen van de ademcapaciteit/-conditie en het effectief gebruiken van de adem, vooral het koppelen van de adem aan een ontspannen en heldere stemgeving bij spreken en zingen. Dit komt ook vooral ten goede aan de kwaliteit en de impact van de communicatie.

Leerdoelen:
- Men is op de hoogte van de effectiviteit van adem- en stemlogopedie én zingen bij de interventie van longziekten.
- Men is op de hoogte van het belang van interdisciplinaire behandeling van mensen met longziekten.

 

Het verleden, heden en de toekomst van inhalatiemedicatie

ir. Paul Hagedoorn, Sr. Technologist/Scientist Inhalation
Farmaceutische Technologie en Biofarmacie, Rijksuniversiteit Groningen

 Tijdens deze presentatie zal ik allereerst terug in de tijd gaan naar de beginselen van het inhaleren en de daarbij behorende inhalatie-systemen en kruidenextracten. Daarnaast zal ik jullie meenemen in de experimenten die ik heb uitgevoerd met een historische opium-pijp en een unieke antieke vernevelaar uit 1829. Ook komen de eerste droogpoederinhalatoren voorbij en uiteraard het verschil met de huidige systemen. Naast de inhalatoren zijn er ook veel ontwikkelingen geweest m.b.t. de geneesmiddel-formuleringen waarvan enkele voorbeelden worden getoond en uitgelegd. Naast de huidige ontwikkelingen zal ik ook ingaan op wat we mogelijk in de toekomst kunnen verwachten want de toedieningsroute van medicatie via de longen zal in de toekomst zeer waarschijnlijk veel breder worden gebruikt en ook worden ingezet voor systemische toepassingen en niet beperkt blijven tot longmedicatie.

Leerdoelen:
- De deelnemer weet wat kennis uit het verleden voor een invloed heeft op de ontwikkelingen van nu rondom inhalatiemedicatie.
- De deelnemer is op de hoogte van de huidige ontwikkelingen binnen inhalatiemedicatie.
- De deelnemer is op de hoogte van wat er te verwachten is in de toekomst rondom inhalatiemedicatie.

 

Hoe wendbaar ben jij?

Joyce de Ruiter, spreker, auteur

 

 

 

Joyce is een autoriteit op het gebied van wendbaarheid, veerkracht en leiderschap in tijden van verandering. Als inspirerende spreker combineert ze in haar verhaal de psychologie van veranderen met haar krachtige levensverhaal die kippenvel garandeert.

Langzaam verliest Joyce haar twee zintuigen waarmee ze communiceert en zelfstandig kan functioneren. Ze leeft in een continu veranderproces met de keuze: hoe ga ik hier mee om?

Veranderingen krijgen we allemaal op ons pad en doen een enorm beroep op onze persoonlijke wendbaarheid. Kies je ervoor om je te laten leiden door angst en vast te willen houden aan het oude vertrouwde? Of zie jij momenten van verandering als een kans om van te leren en te groeien? Kortom: hoe wendbaar ben jij?

Joyce is auteur van o.a. ‘Niet horen Niet zien Niet zwijgen’. Als spreker vertelt ze over hoe ze haar persoonlijke uitdagingen om heeft kunnen buigen van een bedreiging naar een kans. Ze deelt haar prachtige levensverhaal met haar beste persoonlijke inzichten gecombineerd met de psychologie van veranderen. Je ontdekt dat iedere verandering de katalysator of voedingsbodem kan zijn voor toekomstige kansen en successen. Dus wat kies jij: onderuit of vooruit?

 


Theater A La Carte zal de verbindende schakel verzorgen tussen de sprekers op dit symposium door.
Hiermee houden ze de deelnemers / toeschouwers een spiegel voor, maken een thema niet alleen inzichtelijk, maar ook invoelbaar en/of geven stof tot nadenken.